Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An objective quality evaluation method for haptic rendering system: taking hardness rendering as an example

Tytuł:
An objective quality evaluation method for haptic rendering system: taking hardness rendering as an example
Autorzy:
Shao, Zhiyu
Wu, Juan
Ouyang, Qiangqiang
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/221521.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
haptic rendering evaluation
human-machine interaction
haptic perception
measurement method
quality evaluation
bionic method
Źródło:
Metrology and Measurement Systems; 2019, 26, 3; 475-496
0860-8229
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Quality evaluation is very important for haptic rendering. In this paper, an objective evaluation method for a haptic rendering system based on haptic perception features is proposed. In the method, the haptic rendering process is compared to the real world perception process in a simple standardized procedure based on feature extraction and data analysis. A complete evaluation process for a simple haptic rendering task of pressing a virtual spring is presented as an example to explain the method in detail. Compared with the traditional objective method based on error statistics, the method is more concerned about the consistency of human subjective feelings rather than physical parameters, which makes the evaluation process more consistent with the haptic perception mechanism. The results of comparative analysis show that the method presented in this paper is simple, gives reliable results reflecting the consistency with subjective feeling and has a better discrimination ability for different kinds of devices and algorithms compared with the traditional evaluation methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies