Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation of surface after erosion using optical profilometry technique

Tytuł:
Investigation of surface after erosion using optical profilometry technique
Autorzy:
Tarasiuk, Wojciech
Szymczak, Tadeusz
Borawski, Andrzej
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/221072.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
optical profilometry
erosion
surface layer
roughness
3D results
Źródło:
Metrology and Measurement Systems; 2020, 27, 2; 265-273
0860-8229
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper reports experimental results of the analysis of the 145Cr6 steel surface after erosion using the profilometrical technique by means of interferometry streaks. Erosive tests were carried out using abrasive containing quartz sand used in water jet cutting. Differences in the intensity of erosive wear were dependent on the angle of the abrasive stream (10°; 15°; 20°; 30°; 60°; 90°). In order to determine the characteristic features of the surface layer after the impact of the erosive stream, its characteristic parameters, such as roughness Ra and Sa for linear and field measurements, were analysed. Geometrical features of the regions investigated, such as shape, depth, angle of the abrasive stream, are presented. The analysis was carried out in two-dimensional (2D) and three-dimensional (3D) coordinate systems.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies