The present study deals with fluid flow, heat transfer and entropy generation in a two-dimensional channel filled with Cu–water nanoliquid and containing a hot block. The nanoliquid flow is driven along the channel by a constant velocity and a cold temperature at the inlet, and the partially heated horizontal walls. The aim of this work is to study the influence of the most important parameters such as nanoparticle volume fraction (0%≤ϕ≤4%), nanoparticle diameter (5 nm≤dp≤55 nm), Reynolds number (50≤Re≤200), Hartmann number (0≤Ha≤90), magnetic field inclination angle (0≤γ≤π) and Brownian motion on the hydrodynamic and thermal characteristics and entropy generation. We used the lattice Boltzmann method (LBM: SRT-BGK model) to solve the continuity, momentum and energy equations. The obtained results show that the maximum value of the average Nusselt number is found for case (3) when the hot block is placed between the two hot walls. The minimum value is calculated for case (2) when the hot block is placed between the two insulated walls. The increase in Reynolds and Hartmann numbers enhances the heat transfer and the total entropy generation. In addition, the nanoparticle diameter increase reduces the heat transfer and the irreversibility, the impact of the magnetic field inclination angle on the heat transfer and the total entropy generation is investigated, and the Brownian motion enhances the heat transfer and the total entropy generation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00