Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Second law analysis of mhd forced convective nanoliquid flow through a two-dimensional channel

Tytuł:
Second law analysis of mhd forced convective nanoliquid flow through a two-dimensional channel
Autorzy:
Miri, Rached
Abbassi, Mohamed A.
Ferhi, Mokhtar
Djebali, Ridha
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2204682.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Politechnika Białostocka. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Tematy:
MHD
LBM
channel flow
nanoliquids
entropy generation
Brownian motion
Źródło:
Acta Mechanica et Automatica; 2022, 16, 4; 417--431
1898-4088
2300-5319
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present study deals with fluid flow, heat transfer and entropy generation in a two-dimensional channel filled with Cu–water nanoliquid and containing a hot block. The nanoliquid flow is driven along the channel by a constant velocity and a cold temperature at the inlet, and the partially heated horizontal walls. The aim of this work is to study the influence of the most important parameters such as nanoparticle volume fraction (0%≤ϕ≤4%), nanoparticle diameter (5 nm≤dp≤55 nm), Reynolds number (50≤Re≤200), Hartmann number (0≤Ha≤90), magnetic field inclination angle (0≤γ≤π) and Brownian motion on the hydrodynamic and thermal characteristics and entropy generation. We used the lattice Boltzmann method (LBM: SRT-BGK model) to solve the continuity, momentum and energy equations. The obtained results show that the maximum value of the average Nusselt number is found for case (3) when the hot block is placed between the two hot walls. The minimum value is calculated for case (2) when the hot block is placed between the two insulated walls. The increase in Reynolds and Hartmann numbers enhances the heat transfer and the total entropy generation. In addition, the nanoparticle diameter increase reduces the heat transfer and the irreversibility, the impact of the magnetic field inclination angle on the heat transfer and the total entropy generation is investigated, and the Brownian motion enhances the heat transfer and the total entropy generation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies