Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Test and evaluation of the factors affecting on the freshly harvested peanut threshing machine performance

Tytuł:
Test and evaluation of the factors affecting on the freshly harvested peanut threshing machine performance
Badanie i ocena czynników wpływających na wydajność młocarni orzeszka ziemnego
Autorzy:
Abdi, Jafar
Golmohammadi, Abdollah
Shahgholi, Gholamhossein
Rezvanivand Fanaei, Adel
Szymanek, Mariusz
Tanas, Wojciech
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2204315.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
peanuts
separation rate
threshing efficiency
threshing machine
orzeszki ziemne
stopień separacji
efektywność młócenia
młocarnia
Źródło:
Agricultural Engineering; 2022, 26, 1; 167--185
2083-1587
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Peanut is an important produce in the global food chain because of their high-quality oil and protein content. Due to the significant value of its production in Iran, a threshing machine was developed for high-quality harvesting, to reduce harvesting costs and labor effort. In the course of a number of field experiments to evaluate the performance of the machine, the rotational speed of the thresher was adopted at three levels of 150, 200, and 300 rpm. Other experimental factors included the distance of the concave from the thresher (2, 6, and 8 cm) and the product feeding rate of 750, 850, and 950 kg·h-1. Regarding the measurements, the threshing efficiency, the separation rate, and the percentage of the crushed product were calculated and evaluated. The results revealed that as the rotational speed of the thresher, the increment feeding rate of the product and the distance between the thresher and the concave grate increased, the thresher efficiency decreased. The maximum threshing efficiency of 95% was obtained at a rotational speed of 150 rpm and a distance of 2 cm. Also, with increasing the rotational speed of 300 rpm and a distance of 8 cm, the threshing efficiency decreased to 75%. The separation rate decreased intensely as the distance between the thresher and the concave increased. In addition, the separation rate decreases with increasing rotational speed of the thresher. At a rotational speed of 150 rpm and a distance of 2 cm, the separation rate was 96%, but the separation rate decreased to 76% as rotational speed increased to 300 rpm and distance increased to 8 cm. With increasing rotational speed and feeding rate, the percentage of crushed pods increased. The maximum of 16% was obtained at a rotational speed of 300 rpm, a feeding rate of 950 kg·h-1 and a distance of 2 cm.

Orzeszki ziemne są ważnym produktem w globalnym łańcuchu żywnościowym ze względu na jakość oleju i wysoką zawartość białka w ziarnach. Ze względu na znaczenie produkcji orzeszków ziemnych w Iranie, opracowano wysokiej jakości młocarnię do zbioru, aby zmniejszyć koszty zbioru i nakład pracy. W trakcie szeregu eksperymentów polowych mających na celu ocenę wydajności maszyny, prędkość obrotową młocarni przyjęto na trzech poziomach 150, 200 i 300 obr·min-1. Pozostałe czynniki doświadczalne to: szczelina robocza młocarni: 2, 6 i 8 cm oraz prędkość podawania produktu: 750, 850 i 950 kg·h-1. W wyniku przeprowadzonych pomiarów obliczono i oceniono skuteczność omłotu, stopień separacji oraz procent rozdrobnionego produktu. Wyniki wykazały, że wraz ze wzrostem prędkości obrotowej młocarni, przyrostu prędkości podawania produktu oraz odległości młocarni od wklęsłego klepiska, sprawność młocarni maleje. Maksymalną sprawność omłotu wynoszącą 95% uzyskano przy prędkości obrotowej 150 obr·min-1 i odległości 2 cm. Również przy zwiększaniu prędkości obrotowej do 300 obr·min-1 i odległości 8 cm sprawność omłotu malała do 75%. Szybkość oddzielania malała intensywnie wraz ze wzrostem odległości młocarni od wklęsłości. Ponadto stopień oddzielenia maleje wraz ze wzrostem prędkości obrotowej młocarni. Przy prędkości obrotowej 150 obr·min-1 i odległości 2 cm wskaźnik separacji wyniósł 96%, ale wraz ze wzrostem prędkości obrotowej do 300 obr·min-1 i zwiększeniem odległości do 8 cm wskaźnik separacji spadał do 76%. Wraz ze wzrostem prędkości obrotowej i szybkości podawania wsadu wzrastał procent rozdrobnionych strąków. Maksymalną wartość 16% uzyskano przy prędkości obrotowej 300 obr·min-1, prędkości podawania 950 kg·h-1 i odległości 2 cm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies