Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mechanical Property Comparison of Al11Si Wheels Grain Refined by Ti, Nb and MTS

Tytuł:
Mechanical Property Comparison of Al11Si Wheels Grain Refined by Ti, Nb and MTS
Autorzy:
Aydogan, F.
Dizdar, Kerem Can
Sahin, Hayati
Mentese, E.
Dispinar, Derya
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2203929.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
wheels
grain refinement
mechanical property
tensile strength
koła
rafinacja
właściwości mechaniczne
wytrzymałość na rozciąganie
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2022, 22, 4; 14--18
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work, 25 wheels were cast with three different grain refiners: Al5Ti1B, Al3Nb1B and MTS 1582. Samples were machined from the wheels to check the mechanical properties. It was found that Nb grain refinement had the lowest grain size (260 mm) and highest tensile properties (yield strength of 119-124 MPa and ultimate tensile strength of 190-209 MPa). Al5Ti1B and MTS 1582 revealed quite similar results (110 MPa yield and 198 MPa ultimate tensile strength). The fading of the grain refining effect of Al5TiB1 master alloy was observed in both Nb and Ti added castings whereas during the investigated time interval, the fading was not observed when MTS 1582 was used.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies