Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chlorpyrifos Removal from Aqueous Solutions by Emulsion Liquid Membrane: Stability, Extraction, and Stripping Studies

Tytuł:
Chlorpyrifos Removal from Aqueous Solutions by Emulsion Liquid Membrane: Stability, Extraction, and Stripping Studies
Autorzy:
Al-Damluji, Farrah Emad
Mohammed, Ahmed A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2202325.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
emulsion liquid membrane
chlorpyrifos
emulsion droplet size
stability
mass transfer coefficient
extraction efficiency
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2023, 24, 2; 101--111
2299-8993
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The current paper focuses on assessing key parameters affecting the extraction of Chlorpyrifos as well as emulsion stability using the emulsion liquid membrane technology. Five parameters affecting the extraction have been studied: homogenizer speed, emulsification time, agitating time, surfactant concentration, and stripping phase concentration taking into consideration the emulsion breaking. Experiments proved that using the resulting optimum values will maximize both extraction and stripping efficiencies (93.8% and 94.7% respectively), while minimizing the emulsion breakage (increasing the stability of emulsion) to 0.73% with no need to employ a carrier agent. A 10 min agitating time, 3% (v/v) Span 80 as a surfactant, 12700-rpm homogenizer speed, 0.25 M HCl as an internal phase concentration, and 5 min emulsification time are chosen to be the optimum parameters’ values. A study of extraction kinetics and estimation of mass transfer coefficient was also accomplished (3.89×10-9m/s). The conclusions of this work can be extended to the removal of other types of pesticides from water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies