Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Likopen jako antyoksydacyjny składnik dawki pokarmowej

Tytuł:
Likopen jako antyoksydacyjny składnik dawki pokarmowej
Lycopene as dietary antioxidant
Autorzy:
Mirowski, Adam
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/22022325.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna
Tematy:
dawki pokarmowe
przeciwutleniacze
likopen
żywienie zwierząt
nutrition
antioxidative substance
lycopene
Źródło:
Życie Weterynaryjne; 2020, 95, 07; 420-422
0137-6810
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nutritionists are increasingly interested in biologically active substances that may have positive impact on health status. Lycopene is a phytochemical that belongs to antioxidant carotenoids. Lycopene may protect cells and tissues against free radicals damage. Researchers are focused on its usefulness for the prevention of neoplastic diseases. Lycopene inhibits oxidative changes in meat during storage. Newborn animals may ingest great amounts of lycopene in colostrum and milk. Lycopene is the main carotenoid of human colostrum. The aim of this paper was to present the aspects connected with antioxidative lycopene activity in animals feed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies