Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Vibration damping characteristics of the cork-based composite material in line to frequency analysis

Tytuł:
Vibration damping characteristics of the cork-based composite material in line to frequency analysis
Autorzy:
Karpenko, Mykola
Nugaras, Justas
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2200833.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
composite material
cork
frequency
laminate structure
vibration testing
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2022, 60, 4; 593--602
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The conducted research suggests possibility of replacing extruded polystyrene with a renewable cork-based material in laminated composite structures. Different fractions of the cork-based material of a composite laminate have been applied. The composites have been tested employing a hammer-focused vibration method. Conforming to obtained results, the cork-based material of smaller fraction has damping properties similar to those of the extruded polystyrene composite. Integrating cork into the structure of the composite has the opportunity to develop a more eco-friendlier and sustainable product and to improve the adaptive properties of passive control systems used for vibration damping applications operating in the middle and high frequency zones.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies