An analysis of selected traits of typical supply of oak logs and a comparison of efficiency of their processing into flooring. The research was performed on typical supply of oak wood logs of WC02 class, diameter from 29 to 34 cm, measured in the middle of its length (full log length 2.3 m). Wood came from Bobolice forest district, Lubowo forest subdistrict. This type of raw wood is used in standard machining processes (sawing) of multi-layer flooring face layer (top layer, lamella). The application of X-ray computed tomography allows to perform full valuation of raw material quality. The introduction of partially chip-less machining technology leads to significant savings in wood in comparison with standard machining (sawing).
Analiza wybranych cech typowej dostawy kłód dębowych oraz porównanie wydajności ich przerobu na materiały podłogowe. Badania przeprowadzono na drewnie dębowym WC02 o średnicy w połowie długości bez kory od 29 do 34 cm i długości 2,3 m z Nadleśnictwa Bobolice, Leśnictwa Lubowo (reprezentatywny surowiec). Tego typu surowiec jest stosowany w standardowej technologii obróbki wiórowej przy wytwarzaniu warstw licowych (lameli) desek warstwowych. W pracy przeanalizowano jak wpłynęłaby na wydajność ilościową, zamiana technologii na częściowo bezwiórową. Zastosowanie obróbki częściowo bezwiórowej pozwala na zaoszczędzenie znaczących ilości surowca. Straty przy obróbce częściowo bezwiórowej w odniesieniu do całej kłody dębowej mogą być o ok. 15 punktów procentowych niższe niż w przypadku obróbki wiórowej. W odniesieniu do pryzmy różnica wielkości strat może wynosić nawet do 31 punktów procentowych. Sama analiza ilościowa nie daje odpowiedzi o celowości wprowadzania nowej technologii, bowiem nie uwzględnia wielu czynników np.: energochłonności obróbki hydrotermicznej niezbędnej przy skrawaniu. Równie istotna jest jakość pozyskiwanych lameli dębowych, co było przedmiotem analiz w innej pracy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00