Effect of selected urea and formaldehyde concentrations on glucose yield of enzymatic hydrolysis of cellulose was investigated. Urea and formaldehyde were added separately at the concentrations of 0.001, 0.002 and 0.005 g/cm3. Glucose was determined by high-performance liquid chromatography (HPLC). It was found that the used concentrations of urea didn’t influence glucose yield. In the case of formaldehyde, the results vary between used concentrations. The glucose yield of enzymatic hydrolysis of cellulose with the highest investigated concentration of formaldehyde (0.005 g/cm3) decreased by 50 %.
Wpływ mocznika i formaldehydu na hydrolizę enzymatyczną celulozy. Prezentowane badania miały na celu określenie wpływu wybranych dodatków mocznika i formaldehydu na wydajność glukozy w enzymatycznej hydrolizie celulozy. Mocznik oraz formaldehyd dodano osobno w stężeniach 0,001, 0,002 i 0,005 g/cm3. Wydajność glukozy po hydrolizie enzymatycznej oznaczano za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Stwierdzono, że zastosowane stężenia mocznika nie miały wpływu na wydajność glukozy. W przypadku formaldehydu wyniki różnią się między zastosowanymi stężeniami. Wydajność glukozy hydrolizy enzymatycznej celulozy z największym badanym stężeniem formaldehydu (0,005 g/cm3) była prawie o połowę mniejsza w porównaniu do hydrolizy enzymatycznej celulozy bez formaldehydu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00