Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Some Physiological Responses and Yield of Maize Affected by Seed Aging and Priming Duration

Tytuł:
Some Physiological Responses and Yield of Maize Affected by Seed Aging and Priming Duration
Autorzy:
Ghassemi-Golezani, Kazem
Mamnabi, Sohrab
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2199933.pdf
Data publikacji:
2020-06-30
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
aging
grain yield
harvest index
hydro-priming
leaf area index
maize
Źródło:
Plant Breeding and Seed Science; 2019, 79; 63-70
1429-3862
2083-599X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Seeds of maize (cv. SC AR68) were divided into three sub-samples, one of which with a 100% germina-tion was kept as high vigor seed lot (V1). The other two samples were artificially aged at 40°C for 2 and 3 days, reducing normal germination to 98% (V2) and 93% (V3), respectively. Each of these samples was subse-quently divided into four sub-samples, one of which was kept as unprimed and three other samples were hy-dro-primed at 15°C for 7, 14 and 21 h, and then their moisture content reduced to about 20% in a room at 20–22°C. The experiment was undertaken in 2016 as factorial based on randomized complete block design in three replicates. seed aging and hydro-priming had no significant effects on leaf temperature, Fv/Fm, CCI and plant biomass due to regular irrigation. Seed aging reduced, but hydro-priming enhanced LAI, grain yield and harvest index of the resultant plants. Grain yield of plants from high vigor seed lot (V1) was 23.5% and 64.5% greater than that of V2 and V3 plants. Seed hydro-priming for 21 h also increased grain yield of maize by about 32%. Therefore, hydro-priming for 21 h is the best pretreatment to improve field performance and yield of maize.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies