Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Monitorowanie populacji grzyba Ustilago maydis, sprawcy głowni guzowatej kukurydzy na terenie Polski w latach 2016 – 2019

Tytuł:
Monitorowanie populacji grzyba Ustilago maydis, sprawcy głowni guzowatej kukurydzy na terenie Polski w latach 2016 – 2019
Monitoring Ustilago maydis population causing common smut of maize in Poland between 2016 - 2019
Autorzy:
Czembor, Elżbieta
Frasiński, Seweryn
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2199749.pdf
Data publikacji:
2020-12-30
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
kukurydza
głownia guzowata
Ustilago maydis
maize
corn smut
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2020, 293; 3-13
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Duża powierzchnia uprawy kukurydzy oraz uproszczenie agrotechniki spowodowały nasilenie występowania wybranych patogenów w tym grzyba Ustilago maydis, który jest sprawcą głowni guzowatej. Monitorując jego populację w latach 2016 – 2019 w 9 lokalizacjach, reprezentujących różne rejony agroklimatyczne Polski wykazano istotne różnice pomiędzy latami, lokalizacjami i odmianami dla frekwencji roślin z objawami choroby. Przebieg warunków atmosferycznych w sposób istotny wpływał na rozwój głowni guzowatej. W roku 2017, gdy temperatury powietrza były niższe w stosunku do pozostałych lat badań, frekwencja roślin z objawami choroby była bardzo niska. Natomiast w pozostałych latach dla wybranych odmian wynosiła odpowiednio 26,7% w roku 2016, 32,0% w roku 2018 i 20,0% w roku 2019.W lokalizacjach reprezentujących obszar Polski Centralnej (Lućmierz i Kawęczyn) oraz Zachodniej (Krościna Mała) frekwencja roślin z objawami choroby była najwyższa. W Przecławiu (Polska Południowo-Wschodnia) nasilenie choroby było znikome na przestrzeni wszystkich lat badań. Włączone do badań odmiany różniły się pod względem frekwencji roślin z objawami porażenia Ustilago maydis i proporcje te były powtarzalne w różnych lokalizacjach. Świadczy to, że włączenie do programów hodowlanych genotypów o wysokiej odporności na tego patogena może zapewnić uzyskanie postępu biologicznego dla tej cechy. Monitorowanie stopnia porażenia roślin głownią guzowatą w połączeniu z prognozowaniem warunków meteorologicznych są ważnym elementem w planowaniu integrowanej ochrony kukurydzy.

The large cultivation area of maize and the simplification of applied agrotechnics increased the occurrence of pathogens, including Ustilago maydis causing common smut. Monitoring this patogen population at 9 locations representative for different agroclimatic regions of Poland across 2016‒2019, significant differences between years, locations and cultivars for the frequency of plants with symptoms of the disease were determined. Weather conditions significantly affected the development of the corn smut disease. In 2017, when temperatures were lower than in other years, the frequency of plants with symptoms of the disease was very low. In the other years the for some cultivars it was 26,7% in 2016, 32,0% in 2018 and 20,0% in 2019.In the other years, for some of the selected cultivars, it increased to 26.7% in 2016, 32.0% in 2018 and 20.0% in 2019 respectively. In the locations representing Central Poland (Lućmierz and Kawęczyn) and Western Poland (Krościna Mała), the frequency of plants with symptoms of the disease was the highest. In Przecław (South-Eastern Poland), the severity of the disease was very low throughout all the years. The differences between the cultivars in terms of the frequency of plants with symptoms of Ustilago maydis infection indicate that it is possible to obtain genetic gain for resistance to the corn smut. Monitoring the degree of plant infection with corn smut combined with forecasting weather conditions, is an important part in integrated maize protection system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies