Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

In vitro seed germination and seedling growth of Calanthe discolot Lindl.

Tytuł:
In vitro seed germination and seedling growth of Calanthe discolot Lindl.
Autorzy:
Bae, Kee Hwa
Oh, Kyoung Hee
Kim, Soo-Young
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2199640.pdf
Data publikacji:
2015-06-20
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Źródło:
Plant Breeding and Seed Science; 2015, 71; 109-119
1429-3862
2083-599X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We investigated the effects of sodium hypochlorite (NaOCl) and culture medium on embryo swelling and germination of Calanthe discolor Lindl., and established a method for determining the swelling and protocorm formation of C. discolor seeds via in vitro examination of immature seeds. Treatment of immature seeds with NaOCl greatly enhanced the extent of embryo swelling and protocorm formation of immature zygote embryos compared to seeds without NaOCl treatment. The effects of the culture media were also evaluated with regard to embryo swelling and protocorm formation of in vitro cultured seeds with and without NaOCl treatment. Additionally, the effects of white fluorescent light and red and blue LED lights on seedling growth in in vitro culture were examined. The most suitable condition for seedling growth after 12 weeks of culture was the red LED light with POM medium. These results show effective asymbiotic germination and growth of C. discolor.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies