Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fusarium mycotoxins and human health. Review.

Tytuł:
Fusarium mycotoxins and human health. Review.
Autorzy:
Shephard, Gordon S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2199623.pdf
Data publikacji:
2011-12-20
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
cancer
deoxynivalenol
Fumonisin
T-2 toxin
trichothecenes zearalenone
Źródło:
Plant Breeding and Seed Science; 2011, 64; 113-122
1429-3862
2083-599X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Species within the genus Fusarium produce a diverse range of mycotoxins, many of which have signifi- cant impacts on human health. Of the five generally recognised major mycotoxins, three (fumonisins, de- oxynivalenol (DON) and zearalenone (ZON)) are produced by Fusaria. Apart from DON, other trichothecenes such as T-2 toxin, have received considerable international attention due to their impact on human health. The fumonisins, which occur ubiquitously in maize and its products, have been linked to oesophageal cancer, liver cancer and neural tube defects. DON, a frequent contaminant of maize, wheat and their products, although showing no carcinogenic potential, is immunomodulatory and produces emesis and growth retardation in animals. ZON is a naturally occurring endocrine disrupting chemical. Acute exposure to these mycotoxins has in each case been linked to outbreaks of human disease – gastro-intestinal effects in the case of fumonisins and DON, and precocious pubertal changes in the case of ZON. Concern over their toxicological effects has led to risk assessments by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), which has set maximum tolerable daily intakes (TDI) of 2 µg/ kg body weight (bw) for fumonisins and 0.5 µg/kg bw for ZON. The initial TDI set for DON, namely 1 µg/kg bw has recently been updated by JECFA to include both 3- and 15-acetylDON. Apart from the above mycotoxins, a number of other secondary metabolites (moniliformin, beauvericin and fusaproliferin) are produced by different Fusaria and their effects on human health, either alone or in combination with other mycotoxins, is largely unexplored.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies