Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Poszerzenie puli genetycznej jęczmienia

Tytuł:
Poszerzenie puli genetycznej jęczmienia
Broadening of barley gene pool
Autorzy:
Piechota, Urszula
Czembor, Paweł
Czembor, Jerzy
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2199440.pdf
Data publikacji:
2019-11-30
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
jęczmień
pula genowa
mączniak prawdziwy
barley
gene pool
powdery mildew
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2019, 287; 41-42
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono badania nad określenie uwarunkowania genetycznego odporności na mączniaka prawdziwego czterech linii jęczmienia jarego. Badane linie wykazały odmienny profil reakcji na zastosowane izolaty, co wskazuje na obecność nowych nieznanych genów odporności. Wykazano że lokalne odmiany jęczmienia są potencjalnym źródłem efektywnej odporności.

Research to determine the genetic determinant of mildew resistance to four spring barley lines has been presented. The examined lines showed a different reaction profile for the isolates used, which indicates the presence of new unknown resistance genes. It has been shown that local varieties of barley are a potential source of effective immunity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies