Experiments were conducted to evaluate the genotypic variation for salt tolerance on seed germination for 24 genotypes (20 landraces and 4 breeding lines) of barley. The genotypeswere evaluated by several criteria, at 4 salt concentrations (0, 100 mM, 150 mM and 200 mM) and 4 seawater concentrations (0%, 20%, 30% and 40%). The results show a large variability within the genotypes for salt tolerance. Genotype × Treatment interaction is significant for root length. The estimates of broad-sense heritability calculated for percentage of germination (PG), percentage of emergence (PE) and radicle length (RL) were quite high for the salt treatment compared with those for the control treatment.Moderate to highBroad sens heritability estimateswere observed for the reduction percentage in both experiments. Discriminant analysis arranged the genotypes in two, clearly separate groups that differ in their tolerance to salinity stress.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00