Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Source-sink relationships and grain weight at different positions within wheat spike.

Tytuł:
Source-sink relationships and grain weight at different positions within wheat spike.
Autorzy:
Chanda, S.V.
Singh, Y.D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2198848.pdf
Data publikacji:
2002-12-22
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
grain growth rate
grain filling duration
source-sink
Triticum aestivum
Źródło:
Plant Breeding and Seed Science; 2002, 46, 2; 67-73
1429-3862
2083-599X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The response in growth and final weight of grains from basal, middle and apical spikelets to increases in assimilate availability was studied by modifying source-sink relationships during the grain growth period in a wheat cultivar Lok-1. The source-sink relationship was altered in 1500 plants by removing spikelets in various positions i.e. either apical, middle or basal spikelets were pinched off on the day of anthesis. The final grain weight, grain growth rate and grain filling period (duration) was significantly affected by increasing the source capacity per grain by trimming i.e. removing some spikelets. The final grain weight was positively significantly correlated with grain growth rate while it was significantly but inversely correlated with grain filling duration. A clear effect of position of grain in spikelet and its (spikelet) position on the spike could be visualized. The results imply that there is a possibility that the availability of photosynthates is limiting and does not fully satisfy grain growth requirements. It is suggested that in this cultivar during post-anthesis period, grain yield is source limited.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies