Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie ospowatości bulw ziemniaka powodowanej przez Rhizoctonia solani w zależności od odmiany i warunków meteorologicznych

Tytuł:
Zróżnicowanie ospowatości bulw ziemniaka powodowanej przez Rhizoctonia solani w zależności od odmiany i warunków meteorologicznych
Diversity of black scurf symptoms caused by Rhizoctonia solani on potato tubers depending on cultivar and meteorological conditions
Autorzy:
Osowski, Jerzy
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2198740.pdf
Data publikacji:
2014-12-31
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
ospowatość bulw
Rhizoctonia solani
ziemniak
warunki meteorologiczne
black scurf
potato
meteorological conditions
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2014, 274; 61-68
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniach polowych prowadzonych w latach 2011–2013 w IHAR — PIB Zakładzie Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie oceniano wpływ warunków meteorologicznych panujących w okresie wegetacji na poziom porażenia ospowatością bulw 29 wybranych odmian ziemniaka podzielonych na trzy grupy wczesności odmian: 1 — bardzo wczesne i wczesne; 2 — średnio wczesne oraz 3 — średnio późne i późne. Uzyskane wyniki pokazują, że istnieje duże zróżnicowanie poziomu porażenia ospowatością pomiędzy grupami wczesności badanych odmian w latach prowadzenia oceny. Najniższe wartości porażenia stwierdzono dla każdej z grup wczesności w roku 2011 (bardzo wczesne i wczesne 3,6%, średnio wczesne — 15,5%, średnio późne i późne — 5,9%).

The impact of meteorological conditions on the level of black scurf was examined for 29 selected potato varieties, coming from three groups of earliness: 1 — very early and early; 2 — medium early and 3 — medium late and late. Field experiments were conducted during growing seasons between 2011–2013 in Bonin (IHAR — PIB, Department of Potato Protection and Seed Sciences).A great diversity of black scurf infection level was observed between the groups of earliness for tested cultivars. The lowest infection level for each earliness group occurred in 2011 (very early and early 3.6%, on average, medium early — 15.5%, medium late and late — 5.9%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies