Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach

Tytuł:
Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach
Digestibility of diets containing RS modified starches assessment in rats
Autorzy:
Le Thanh-Blicharz, Joanna
Anioła, Jacek
Walkowski, Aleksander
Lewandowicz, Grażyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2198392.pdf
Data publikacji:
2012-12-31
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
badania in vivo
skrobia oporna
strawność
digestibility
in vivo researches
resistant starch
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2012, 266; 57-64
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy określono wpływ skrobi opornej na strawność in vivo w badaniach na szczurach outbredowych Wistar. W doświadczeniu wykorzystano 40 samców w wieku 12 tygodni. Zwierzęta karmiono czterema rodzajami diet: kontrolną ze wstępnie kleikowaną skrobią ziemniaczaną suszona na walcach (SW), oraz trzema z dodatkiem różnych preparatów modyfikowanych skrobi opornych (AO, WT, RS). Wykonano oznaczenia parametrów ogólno żywieniowych i wzrostowych oraz oznaczono strawność in vivo metodą klasyczną. Wykazano, że 50% dodatek preparatów opornych na enzymy amylolityczne skrobi modyfikowanych do diet szczurów rasy Wistar spowodował zwiększenie zawartości wody w kale, co świadczy o zdolności tychże preparatów do wiązania wody, a co za tym idzie przyspieszonego pasażu treści pokarmowej czego wynikiem jest jego potencjalne działanie dietetyczne. Oznaczona metodą bilansową strawność diety i jej głównych składników, tzn. białka, tłuszczu oraz węglowodanów (skrobi) była nieznacznie zróżnicowana pomiędzy badanymi grupami. Najniższą strawność in vivo odnotowano w przypadku handlowego preparatu RS3.

The objective of the paper was to assess the effect of RS modified starch on in vivo digestibility in Wistar rats. In the experiment, 40 12-week-old rats were used. Animals were fed 4 different diets: control pregelatinised potato starch and 3 diets with resistant starches (AO, WT, RS). Determination of nutritional and growth parameters have been carried out. The in vivo digestibility determined by standard method was made as well. It was found that 50% addition of starch preparations resistant to amylolitycal enzymes to the diet increased the water content in fecal. It proves that RS preparations are able to bind water and accelerate the feed passage. Digestibility and protein, fat and sugars content measured by balance method were hardly distinguishable between analyzed diets. The preparation marked RS-3 showed the lowest digestibility.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies