Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie

Tytuł:
Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie
Effect of pre-crop and weather conditions on infection of heads of spring wheat with Fusarium fungi and content of mycotoxins in grain
Autorzy:
Góral, Tomasz
Ochodzki, Piotr
Walentyn-Góral, Dorota
Nielsen, Linda K.
Justesen, Annemarie F.
Jørgensen, Lisa N.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2198327.pdf
Data publikacji:
2012-09-30
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
kukurydza
fuzarioza kłosów
mikotoksyny
przedplon
pszenica
Fusarium head blight
mycotoxins
maize
pre-crop
wheat
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2012, 265; 11-21
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ przedplonu na nasilenie fuzariozy kłosów oraz zawartość mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie pszenicy jarej. Przedplon stanowiła kukurydza na ziarno oraz rzepak ozimy. W latach, w których wystąpiły warunki sprzyjające rozwojowi fuzariozy kłosów stwierdzono zwiększone nasilenie choroby na kłosach pszenicy wysianej po kukurydzy. Ziarno z tych stanowisk zawierało więcej DNA Fusarium oraz mikotoksyn fuzaryjnych w porównaniu do ziarna ze stanowiska po rzepaku. Dominującym sprawcą fuzariozy kłosów był gatunek F. graminearum. Rozwój choroby na kłosach pszenicy oraz stężenie mikotoksyn w ziarnie były bardzo silnie uzależnione od warunków pogodowych. Opady oraz wilgotność względna powietrza w okresie kłoszenia i kwitnienia miała decydujący wpływ na wyniki uzyskane w ciągu 3 lat badań.

Effect of pre-crop on severity of Fusarium head blight (FHB) and content of mycotoxins in grain of spring wheat was studied. Pre-crops were grain maize and winter rapeseed. In years, when conditions were favorable for FHB development, an increased severity of wheat head infections was observed on stands sown after grain maize. Wheat grain samples from these stands contained more Fusarium DNA and Fusarium mycotoxins comparing with grain from stands sown after rapeseed. Dominant species causing FHB was F. graminearum. Disease development on wheat heads and mycotoxin concentration in grain strongly depended on weather conditions. Rainfall and relative humidity during heading and anthesis had the strongest effect on results obtained during three years of study.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies