W pracy oszacowano przydatność odmian pszenicy ozimej do komponowania zasiewów mieszanych. Do obliczeń zastosowano analizy porównawcze plonów rzeczywistych i oczekiwanych w mieszankach dwuskładnikowych i jednej trójskładnikowej. Ścisłe doświadczenia polowe założone zostały w dwóch miejscowościach w trzech sezonach wegetacyjnych. Do badań wykorzystano trzy odmiany pszenicy ozimej (Bogatka, Sława i Nutka) wysiane w siewach czystych i wszystkich kombinacjach mieszanek, co umożliwiło ocenę wpływu poszczególnych odmian w mieszankach. Odmiana Bogatka przyczyniła się do zwyżki plonowania mieszanek, co świadczy o pozytywnych efektach odmiany w zasiewach mieszanych.
In the study, the usefulness of winter wheat varieties for mixture creation was assessed. The comparative analysis was used for the real and the expected yield in the two-component mixtures and one three-component mixture. Strict field experiments were located in two locations during three vegetation seasons. In the experiment, three winter wheat varieties (Bogatka, Sława, Nutka) were studied, in pure stands and in all possible mixtures combinations. As a result, the influence of particular varieties was assessed in terms of yield obtained from the studied mixtures. On this basis, the most efficient varieties were selected for mixture creation. The variety Bogatka resulted in higher yield obtained from containing it mixtures, which indicates positive effect of this cultivar in mixture cultivation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00