Odmianowe i środowiskowe zróżnicowanie zawartości glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka The cultivar and environmental difference of glycoalkaloids content in potato tubers
Celem badań polowych przeprowadzonych w latach 2006–2009 było określenie zawartości glikoalkaloidów w bulwach nowych odmian ziemniaka (bardzo wczesne — Impala, Miłek, Velox, wczesne — Augusta, Ewelina, Nora, Oman, średnio wczesne — Elanda, Marlen, Meridian, średnio późna — Roko, późne – Medea, Kuras, Pokusa) z uwzględnieniem warunków klimatycznych w okresie wegetacji. Badania przeprowadzono na glebie lekkiej, nawożonej organicznie słomą i międzyplonem gorczycy białej. Nawożenie mineralne stosowano w dawce: 100 kg N∙ha-1, 39,2 kg P∙ha-1, 99,6 kg K∙ha-1. Sumaryczną zawartość glikoalkaloidów (cTGA) oznaczono kolorymetryczną metodą Bergersa. Stwierdzono, że zawartość glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka w większym stopniu różnicowana była przez czynnik genetyczny-odmiany (50%) niż czynnik środowiskowy — warunki klimatyczne w latach (27%). Zawartość glikoalkaloidów wahała się od 29 mg·kg-1 w odmianie Impala do 134 mg·kg-1w bulwach odmiany Kuras. W roku 2007 o dużej ilości opadów i niskiej temperaturze powietrza w okresie wegetacji stwierdzono największą zawartość glikoalkaloidów w bulwach.
The aim of field experiment conducted in the years 2006–2009 was to assess glycoalkaloids content in tubers of new potato cultivars (very early — Impala, Miłek, Velox, early — Augusta, Ewelina, Nora, Oman, mid-early — Elanda, Marlen, Meridian, mid-late — Roko, late — Medea, Kuras, Pokusa) taking into consideration climate conditions in vegetation season. The investigations were carried out on the light soil fertilized organically with straw and aftercrop of white mustard. Mineral fertilization was applied in the doses of 100 kg N∙ha-1; 39,2 kg P∙ha-1; 99,6 kg K∙ha-1. The glycoalkaloids (cTGA) content was determined according to Bergers colorimetric method. It was found that the glycoalkaloids content in potato tubers was diversified stronger by genetic factor-cultivars (50%) than by environment factor-climate conditions in the years (27%). The content of glycoalkaloids varied from 29 mg·kg-1 for cultivar Impala to 134 mg·kg-1for cultivar Kuras. The highest glycoalkaloids content in tubers was detected in year 2007 with high quantity of rainfall and low air temperature.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00