Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wirulencja populacji Puccinia triticina sprawcy rdzy brunatnej pszenicy i pszenżyta w Polsce w latach 2008–2010

Tytuł:
Wirulencja populacji Puccinia triticina sprawcy rdzy brunatnej pszenicy i pszenżyta w Polsce w latach 2008–2010
Virulence in population of Puccinia triticina, the causal agent of wheat and triticale leaf rust in Poland in 2008–2010
Autorzy:
Czajowski, Grzegorz
Strzembicka, Anna
Karska, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2198106.pdf
Data publikacji:
2011-09-30
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
geny odporności
populacja
Puccinia triticina
wirulencja
population
resistance genes
virulence
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2011, 260/261; 145-153
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2008–2010 przetestowano łącznie 376 izolatów Puccinia triticina pochodzących z pszenicy i pszenżyta. Pojedyncze izolaty testowano na siewkach 38 linii izogenicznych NIL w celu określenia wirulencji, wyprowadzonych na bazie odmiany Thatcher z genami odporności Lr. Obserwowano wysoką częstotliwość wirulencji patogena (70–100%) w stosunku do większości genów odporności. W omawianym okresie badań niski poziom wirulencji w populacji Puccinia triticina pochodzącej z pszenicy notowano wobec genów: Lr2a, Lr2b, Lr26, Lr38 i LrW. W odniesieniu do populacji pochodzącej z pszenżyta niską częstotliwość wirulencji stwierdzono w stosunku do genów: Lr1, Lr2a, Lr3, Lr17, Lr20, Lr38 i LrW. W przypadku linii z genami: Lr9, Lr23, Lr24 i Lr25 notowano pojawienie się wirulentnych izolatów. Aktualnie gen Lr19 nadal pozostaje wysoce skuteczny na populacje Puccinia triticina z obu gatunków zbóż. W oparciu o zestaw 15 linii izogenicznych: Lr1, Lr2a, Lr2b, Lr2c, Lr3, Lr9, Lr11, Lr15, Lr17, Lr19, Lr21, Lr23, Lr24, Lr26, Lr28 zidentyfikowano patotypy Puccinia triticina pochodzące z pszenicy i pszenżyta. W okresie badawczym patotypy: 12720 i 12724 przeważały w populacji pochodzącej z pszenicy, natomiast wśród patotypów z pszenżyta dominowały: 41122 i 41126.

A total of 376 isolates of Puccinia triticina were collected from wheat and triticale plants in Poland between 2008 and 2010. The isolates were tested for virulence on seedlings of 38 near isogenic lines (NILs) obtained on the basic of cv. Thatcher and expressing Lr resistance genes. High frequency (70–100%) of isolates that were virulent towards the majority of Lr genes was recorded. Low virulence against the lines expressing Lr2a, Lr2b, Lr26, Lr38 and LrW genes in the population originated from wheat was observed. Regarding the population that originated from triticale, a low frequency of isolates virulent towards the lines expressing Lr1, Lr2a, Lr3, Lr17, Lr20, Lr38 and LrW was observed. However, in both populations isolates virulent towards the lines expressing genes Lr9, Lr23, Lr24 and Lr25 were observed. The results indicate that Lr19 gene was the most effective against P. triticina isolates from both species of cereals. Pathotypes of P. triticina from wheat and triticale were identified with the use 15 NILs possessing the resistance genes Lr1, Lr2a, Lr2b, Lr2c, Lr3, Lr9, Lr11, Lr15, Lr17, Lr19, Lr21, Lr23, Lr24, Lr26, Lr28. Pathotypes 12720 and 12724 appeared to be most widespread in the population originated from wheat, whereas pathotypes 41122 and 41126 were prevalent in the population originated from triticale.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies