Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zabiegu rekondycjonowania na zmniejszenie zawartości cukrów redukujących w bulwach badanych odmian ziemniaka

Tytuł:
Wpływ zabiegu rekondycjonowania na zmniejszenie zawartości cukrów redukujących w bulwach badanych odmian ziemniaka
Effect of reconditioning on decrease of the content of reducing sugars in tubers of some potato cultivars
Autorzy:
Grudzińska, Magdalena
Zgórska, Kazimiera
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2198036.pdf
Data publikacji:
2011-03-31
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
cukry redukujące
odmiana
przechowywanie
rekondycjonowanie
ziemniak
cultivars
reconditioning
reducing sugar
potato
storage
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2011, 259; 211-217
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu zastosowania zabiegu rekondycjonowania na zmiany zawartości cukrów redukujących w wybranych odmianach bulw ziemniaka oraz ustalenie zależności między zawartością cukrów redukujących w bulwach ziemniaka po zbiorze i po zabiegu rekondycjo–nowania. Badania prowadzono na pięciu odmianach ziemniaka jadalnego: Finezja, Flaming, Jelly, Oman i Wiarus. Ziemniaki przechowywano w temperaturach 3°C, a następnie poddawano je rekondycjonowaniu w temperaturze 15°C przez okres 7 i 14 dni. Badania prowadzono w trzech terminach: po zbiorze i po 3 i 7 miesiącach przechowywania. Oznaczano zawartość cukrów redukujących. Ziemniaki badanych odmian cechowały się niską zawartością cukrów redukujących po zbiorze. Przechowywanie bulw wszystkich odmian ziemniaka w niskiej temperaturze powodowało akumulację cukrów redukujących. Najwyższe obniżenie zawartości cukrów redukujących uzyskano w bulwach odmian Flaming i Jelly niezależnie od czasu przechowywania bulw oraz czasu prowadzenia zabiegu rekondycjonowania. Wykazano istotną zależność między zawartością cukrów redukujących w ziemniakach po zbiorze a obniżeniem zawartości cukrów redukujących po zabiegu rekondycjonowania (r = 0,90).

The aim of the study was estimation of the influence of reconditioning of tubers of some potato cultivars on the content of reducing sugars and determination of relationship between the levels of the reducing sugars after harvest and after reconditioning. Tubers of the cultivars Finezja, Flaming, Jelly, Oman and Wiarus were stored at 3°C and reconditioned at 15°C for 7 and 14 days. The reducing sugars content was determined after harvest and after 3 and 7 months of storage. In all cultivars concentration of the sugars was low after harvest and increased in storage. The highest effect of reconditioning on decrease of the reducing sugars concentration was observed in the cultivars Flaming and Jelly, independently on the storage time or duration of the reconditioning treatment. A significant positive correlation (r = 0.90) has been stated between the levels of the reducing sugars after harvest and after reconditioning.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies