Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tra storia e cultura la cucina italiana al di là degli stereotipi: unesperienza didattica in Polonia

Tytuł:
Tra storia e cultura la cucina italiana al di là degli stereotipi: unesperienza didattica in Polonia
Between history and culture, Italian cuisine beyond stereotypes: an educational experience in Poland
Autorzy:
Bellifemine, Onofrio
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2196743.pdf
Data publikacji:
2022-12-31
Wydawca:
Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
Tematy:
Novecento
Food Studies
Food History
Filologia italiana
Interculturalità
Storia
Twentieth century
Italian philology
Interculturality
History
Źródło:
Forum Filologiczne Ateneum; 2022, 10, 1; 247-264
2353-2912
2719-8537
Język:
włoski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In questo lavoro si descrive un'esperienza didattica, quella del corso Storia della cucina italiana (Historia kuchni włoskiej), rivolto agli studenti del III anno di Filologia italiana (Filologia włoska), specializzazione turismo culturale (turystyka kulturowa) presso l'Università Cardinale Stefan Wyszyński di Varsavia. Il corso punta sulla partecipazione attiva degli studenti che partono da una conoscenza ben precisa anche se approssimativa della cucina italiana e arrivano alla fine a una consapevolezza diversa della materia. L'esperienza, maturata a partire dall'anno accademico 2018-2019, è tesa a favorire la comprensione della storia italiana, la comprensione degli elementi maggiormente interessanti della sua cultura gastronomica e il superamento di stereotipi e forzature nel quadro di un'azione finalizzata a favorire la curiosità culturale, l'interculturalità, l'approfondimento di conoscenze socioculturali.

This work describes a didactic experience, that of the course History of Italian cuisine (Historia kuchni włoskiej), aimed at students of the third year of Italian philology (Filologia włoska), specialization cultural tourism (turystyka kulturowa) at the Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw. The course focuses on the active participation of students, who start from a precise, albeit approximate knowledge of Italian cuisine and eventually come to different conclusions and create a different awareness of the problem. The experience, gained starting from the 2018-2019 academic year, is aimed at promoting the understanding of Italian history, the understanding of the relevant elements of its gastronomic culture and the overcoming of stereotypes and forcing framework of an action aimed at promoting the cultural curiosity, interculturality, the deepening of socio-cultural knowledge.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies