Influence of aqueous extracts of aboveground organs of common crop weeds Stellaria media on germination and seedlings growth of radish (Raphanus sativus L. var. radicula Pers.) was studied. Three different cultivars of radish (i.e. ‘Rowa’, ‘Krakowianka’, and ‘Półdługa’) were used to investigate if Stellaria media could produce allelopathins and if the impact of allelopathins differs between cultivars. The influence of allelopathins in various form of extracts was checked, i.e. decoction, infusion, and macerate, as the impact on germination rate, seedling growth (length and mass), and electrolyte leakage. Compared to the control group (distilled water used) the germination rate of radish seeds was lower, independently of the type of S. media extracts used. The growth of seedlings differed between cultivars and form of extract. It was noticed the inhibition of seedling growth for ‘Półdługa’ cultivar independently of extract form. The growth of two other cultivars was stimulated by the infusion, and slightly inhibited by the decoction and macerate. The extracts reduced the outflow of electrolytes through the cell membranes of radish seedlings of all but one the analysed radish cultivars. The exception was the macerate, which in the ‘Rowa’ cultivar caused the increase of the electrolyte leakage.
W pracy podjęto próbę zbadania allelopatycznego oddziaływania Stellaria media (L.) Vill. na kiełkowanie i wczesne etapy wzrostu powszechnie uprawianej rzodkiewki (Raphanus sativus L. var. radicula Pers.) w trzech odmianach: ‘Rowa’, ‘Krakowianka’ i ‘Półdługa’. Sporządzono wodne ekstrakty ze świeżych pędów S. media w postaci: wywaru, naparu i maceratu. Grupę kontrolną stanowiły nasiona rzodkiewki podlewane wodą destylowaną. W doświadczeniu określono zdolność i szybkość kiełkowania nasion rzodkiewki, wzrost
siewek, przyrost ich mas, stopień destabilizacji błon komórkowych. Eksperyment ten pokazał, że w porównaniu z kontrolą nasiona rzodkiewki kiełkują słabiej niezależnie od rodzaju zastosowanego wyciągu ze S. media. Najmniejszą szybkość kiełkowania zaobserwowano dla odmiany ‘Rowa’ na szalkach z maceratem, a największą dla odmiany ‘Krakowianka’ na wywarze. Hamowanie wzrostu siewek stwierdzono u odmiany ‘Półdługa’ dla każdego z ekstraktów, w stosunku do próby kontrolnej. U pozostałych dwóch odmian napar
stymulował wzrost siewek rzodkiewki, a wywar i macerat nieznacznie ograniczały przyrost na długość. Świeża masa siewek badanych odmian rzodkiewki była mniejsza dla każdego rodzaju wyciągu, w odniesieniu do kontroli. Odstępstwo od tego stanowi odmiana ‘Rowa’, dla której odnotowano przyrost świeżej masy siewek podlewanych maceratem. Wartości suchej masy dla odmian ‘Rowa’ i ‘Półdługa’ były mniejsze niż w kontroli, a dla ‘Krakowianka’ nie wykazano istotnych różnic. W porównaniu z kontrolą, zastosowane
wyciągi zmniejszały wypływ elektrolitów przez błony komórkowe siewek rzodkiewki wszystkich analizowanych odmian. Wyjątkiem okazał się macerat, który u odmiany ‘Rowa’ powodował wzrost destabilizacji błon komórkowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00