Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The role of magnesium salts in germination and growth of Cucumis sativus L.

Tytuł:
The role of magnesium salts in germination and growth of Cucumis sativus L.
Autorzy:
Zandi, Peiman
Możdżeń, Katarzyna
Barabasz-Krasny, Beata
Wang, Yaosheng
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2176792.pdf
Data publikacji:
2019-12-31
Wydawca:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Tematy:
fertilisation
germination
mass
organs length
nawożenie
kiełkowanie
masa
długość organów
Źródło:
Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Naturae; 2019, 4; 119-131
2543-8832
2545-0999
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to determine the efect of magnesium sulphate and carbonate on the germination and growth of cucumber seeds (Cucumis sativus L.). For the experiment was used (1) Kottke et al. (1987) medium (pH 5.4) and its modification: (2) Kottke medium with the addition of MgSO4×7H2O (pH 4.8), (3) Kottke medium with the addition of MgCO3×3H2O (pH 6.5) and (4) distilled water (control). Characterisation of the germination capacity of cucumber seeds, under the influence of Kottke medium and its modification, were measured by germination indexes. An attempt was also made to assess the efect of mediums on growth on the length of plants, fresh and dry mass and water content. Germination indexes showed that the presence of magnesium carbonates and sulphates slightly inhibited seed germination, compared to the control. Biometric analysis of C. sativus roots showed a stimulating effect of mediums regardless of the time of watering the plants. Compared to the control, the length of hypocotyl was inhibited in the presence of the magnesium and sulphates ions. Thee highest growth of cucumber stalks in plants watered with mediums supplemented with magnesium salts for all time of experiment was observed. The petiole growth in length was stimulated by all modifications of Kottke medium. Fresh mass values, regardless of the type of medium and the time of its use, were higher in relation to the mass values from the control sample. Only the fresh mass of hypocotyl from plants watered throughout the experiment with magnesium salts was lower compared to the control. For all tested C. sativus organs an increase in the dry mass value was demonstrated. The percentage of water content was the lowest for roots and first leaves compared to the control.

Celem pracy było określenie wpływu siarczanu i węglanu magnezu na kiełkowanie oraz wzrost ogórka gruntowego (Cucumis sativus L.). Do doświadczeń użyto (1) pożywki Kottke et al. (1987) (pH 5,4) i jej modyfikacji: (2) pożywka Kottke z dodatkiem MgSO 4 ×7H 2 O (pH 4,8), (3) pożywka Kottke z dodatkiem MgCO 3 ×3H 2 O (pH 6,5) oraz (4) wodę destylowaną (kontrola). Charakterystykę zdolności kiełkowania nasion ogórka, pod wpływem pożywki Kottke i jej modyfikacji, zmierzono za pomocą wskaźników kiełkowania. Podjęto również próbę oceny wpływu pożywek na wzrost na długość, przyrost mas i zawartość wody. Wskaźniki kiełkowania wykazały, że obecność węglanów i siarczanów magnezu nieznacznie hamowała kiełkowanie nasion, w stosunku do kontroli. Analiza biometryczna korzeni roślin wykazała stymulujący wpływ pożywek niezależnie od czasu podlewania roślin. W porównaniu do kontroli, przyrost na długość hipokotyli był hamowany w obecności zastosowanych jonów magnezu i siarczanów. Największy przyrost łodyg ogórka zaobserwowano u roślin podlewanych pożywkami z dodatkiem soli magnezu przez cały okres eksperymentu. Wzrost na długość ogonków liściowych był stymulowany przez wszystkie modyfikacje pożywek Kottke. Wartości świeżej masy niezależnie od rodzaju pożywki i czasu jej stosowania, były wyższe w stosunku do wartości mas z próby kontrolnej. Jedynie świeża masa hipokotyli roślin podlewanych przez cały okres eksperymentu solami magnezu była mniejsza, w porównaniu z kontrolą. Wzrost wartości suchej masy wykazano dla wszystkich badanych organów roślin. Procentowa zawartość wody była najniższa dla korzeni i pierwszych liści, w porównaniu z kontrolą.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies