Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Indukcja tolerancji w alergii na pokarmy

Tytuł:
Indukcja tolerancji w alergii na pokarmy
Tolerance induction in food allergy
Autorzy:
Krogulska, Aneta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2175960.pdf
Data publikacji:
2020-01
Wydawca:
Oficyna Wydawnicza Mediton
Tematy:
indukcja tolerancji
prewencja pierwotna
alergia
pokarmowa
immunoterapia
dzieci
tolerance induction
primary prevention
food allergy
immunotherapy
children
Źródło:
Alergia Astma Immunologia - przegląd kliniczny; 2020, 25, 1; 8-18
1427-3101
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Alergia pokarmowa to choroba obarczona ryzykiem wystąpienia reakcji anafilaktycznych, łącznie ze zgonem, o narastającej częstości występowania. Stale poszukuje się nowych metod jej leczenia i prewencji. Takie nadzieje stwarza indukcja tolerancji, czyli procesu, który ulega zaburzeniu w jej przebiegu. W pierwszej części artykułu omówione są metody indukcji tolerancji w prewencji pierwotnej alergii pokarmowej, takie jak: ekspozycja na alergeny, karmienie piersią, znaczenie składników dietetycznych i mikrobiomu. W drugiej części omówiono znaczenie immunoterapii w indukcji tolerancji u pacjentów z już rozwiniętą alergią pokarmową i porównano ją do standardowych metod leczenia, jaką jest dieta eliminacyjna. Czytelnik znajdzie tu informacje na temat metod, wskazań, przeciwwskazań, patomechanizmu, skuteczności, bezpieczeństwa oraz nowych metod odczulania.

Food allergy is a disease with a risk of anaphylactic reactions, including death, with an increasing incidence. New methods of treatment and prevention are constantly being studied. Such hopes are created by the induction of tolerance, which is a process that is disturbed in patients with food allergy. In the first part of the article, methods of tolerance induction in primary food allergy prevention are discussed, such as exposure to allergens, breastfeeding, the importance of dietary factors and microbiome. The second part discusses the importance of immunotherapy in the induction of tolerance in patients with already developed food allergy and compared it to standard treatment method, which is the elimination diet. The reader will find information about methods, indications, contraindications, pathomechanism, effectiveness, safety and a new methods of desensitization

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies