Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A Brief Review of the Literature on Animal and Vegetable Fats with Particular Emphasis on Mutton Tallow and Hemp Oil®

Tytuł:
A Brief Review of the Literature on Animal and Vegetable Fats with Particular Emphasis on Mutton Tallow and Hemp Oil®
Krótki przegląd literatury w zakresie tłuszczów zwierzęcych i roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczu baraniego i oleju konopnego®
Autorzy:
Woźniak, Magdalena
Kowalska, Małgorzata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2175266.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2022, 2; 108--119
0867-793X
2719-3691
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper updates information about animal and vegetable fats. The global market for oils and fats is presented and their potential industrial applications are pointed out. Due to everchanging dietary preferences, the paper pays more attention toward two fats. Mutton tallow was presented as an animal fat. A fat that, compared to beef tallow and lard, has a lower palmitic acid content and a higher stearic acid content. In the opinion of the authors, a fat that is insufficiently popular but with beneficial nutritional characteristics is hemp oil. In addition to the characteristics of this oil, the paper presents the world acreage of hemp cultivation and the volume of hemp seed production.

W artykule uaktualniono informacje w zakresie tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Przedstawiono światowy rynek olejów i tłuszczów oraz wskazano na ich potencjalne zastosowania w przemyśle. Ze względu na ciągle zmieniajcie się żywieniowe preferencje w artykule większą uwagę zwrócono w kierunku dwóch tłuszczów. Jako tłuszcz zwierzęcy przedstawiono łój barani. Tłuszcz który w porównaniu z łojem wołowym i smalcem charakteryzuje się niższą zawartością kwasu palmitynowego a wyższą kwasu stearynowego. W opinii autorów tłuszczem niedostatecznie popularnym, ale o korzystnych cechach żywieniowych jest olej konopny. W artykule poza charakterystyką tego oleju przedstawiono światowy areał uprawy konopi oraz wielkość produkcji nasion z konopi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies