Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Use of Eco-friendly Protective Compounds to Increase Crack Resistance of Timber Structures

Tytuł:
Use of Eco-friendly Protective Compounds to Increase Crack Resistance of Timber Structures
Autorzy:
Shkarovskiy, Alexander
Mironova, Stefania
Mamedov, Shirali
Danilov, Egor
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2174901.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Politechnika Koszalińska. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
timber structure
crack resistance
durability
eco-friendly material
protective material
Źródło:
Rocznik Ochrona Środowiska; 2022, 24; 74--82
1506-218X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the research results on using eco-friendly impregnation materials to reduce cracking in load-bearing timber elements. The behaviour of pine elements was studied when impregnation materials based on linseed oil were used. Statistical data are given on the reduction in the growth rate of the length and width of cracks, dependent on the number of protective layers of the finishing material. The effect of the absence of cracks on timber elements during atmospheric drying is described, considering the use of a three-layer paint and varnish coating. The effect of the increase in timber structures’ durability and corresponding cost and material consumption reduction in timber structures have been proven.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies