Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anisotropy of structural and mechanical properties in CuCrZr alloy following hydrostatic extrusion process

Tytuł:
Anisotropy of structural and mechanical properties in CuCrZr alloy following hydrostatic extrusion process
Autorzy:
Przybysz, Sylwia
Kulczyk, Mariusz
Skiba, Jacek
Skorupska, Monika
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2173697.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
hydrostatic extrusion
anisotropy
mechanical properties
grain refinement
CuCrZr alloys
wytłaczanie hydrostatyczne
anizotropia
właściwości mechaniczne
rozdrabnianie ziarna
stop CuCrZr
Źródło:
Bulletin of the Polish Academy of Sciences. Technical Sciences; 2022, 70, 4; art. no. e141725
0239-7528
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The methods of severe plastic deformation (SPD) of metals and metal alloys are very attractive due to the possibility of refinement of the grains to nanometric sizes, which facilitates obtaining high mechanical properties. This study investigated the influence of SPD in the process of hydrostatic extrusion (HE) on the anisotropy of the mechanical properties of the CuCrZr copper alloy. The method of HE leads to the formation of a characteristic microstructure in deformed materials, which can determine their potential applications. On the longitudinal sections of the extruded bars, a strong morphological texture is observed, manifested by elongated grains in the direction of extrusion. In the transverse direction, these grains are visible as equiaxed. The anisotropy of properties was mainly determined based on the analysis of the static mini-sample static tensile test and the dynamic impact test. The obtained results were correlated with microstructural observations. In the study, three different degrees of deformation were applied at the level necessary to refine the grain size to the ultrafine-grained level. Regardless of the applied degree of deformation, the effect of the formation of a strong morphological texture was demonstrated, as a result of which there is a clear difference between the mechanical properties depending on the test direction, both by the static and dynamic method. The obtained results allow for the identification of the characteristic structure formed during the HE process and the more effective use of the CuCrZr copper alloy in applications.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies