Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determining the Physico-Chemical and Microbiological Parameters of the Water Quality in the Batllava Lake, Kosovo

Tytuł:
Determining the Physico-Chemical and Microbiological Parameters of the Water Quality in the Batllava Lake, Kosovo
Autorzy:
Kashtanjeva, Albana
Vehapi, Idriz
Kurteshi, Kemajl
Paçarizi, Musaj
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2173369.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
Batlava Lake
monitoring
physical-chemical parameters
microbiological parameters
heavy metals
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2022, 23, 9; 231--240
2299-8993
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of this study was to determine the quality of water in lake Batllava, through which, a part of the population of the Pristina region is supplied with drinkable water. Lake Batlava is a lake built in the 1970s. This lake is located in the village of Batlava in the municipality of Podujeva. The supply of this lake with water is made from the Brvenica river. Monitoring was finished during the period from December 2020 to May 2021. The sample were taken in three championic places: at the entrance of the lake, in the middle and in the spill, on two levels, in the surface and at depth of 30 cm. The analyzed microbiological parameters are: total coliforms, fecal coliforms, fecal streptococci and aerobic mesophilic bacteria. The physical-chemical parameters are: dissolved oxygen, saturation with O2, water temperature, pH value, electrical conductivity, total soluble matter, total suspended matter, turbidity, chemical demand for oxygen, biochemical demand for oxygen, total organic carbon, nitrate, total solidity of calcium, magnesium, ammonia ion, chloride, sulphates, fluurite, M-alkalines, bicarbonates and heavy metals, such as: Fe, Pb, Mn, Cu, Cd. The results showed that most physical-chemical and microbiological parameters are within the limit allowed by the WHO and EPA, except in some cases where during the precipitation season there have been several overruns and for this reason, it is recommended to take monthly monitoring of the water of Lake Batllava to achieve a real assessment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies