Celem pracy jest przybliżenie tematyki, nowego dla Europy, ale znanego od wieków pożywienia dla człowieka, jakim są owady jadalne. W pracy przedstawiono pojęcie „entomofagia”, historię i miejsca występowania entomofagii, powody spożywania owadów. Owady jadalne to niekonwencjonalne i możliwe źródło pożywienia dla ludzi, szczególnie wobec wzrastającej populacji ludzi na świecie i rosnącego spożycia mięsa zwierzęcego. Są one naturalnym źródłem białka, składników mineralnych, witamin, błonnika i tłuszczu. Przez mieszkańców wielu części świata postrzegane są jako przysmak, natomiast dla Europy nieakceptowane, budzące odrazę. Sięgając do początków cywilizacji można stwierdzić, że owady były składowymi paleolitycznej diety, a dopiero uprawa ziemi i udomowienie zwierząt pozwoliły na zmianę menu. Owady pojawiają się na rynku europejskim w sklepach i restauracjach. Szeroki wybór literatury, w tym książek kucharskich daje możliwość zaznajomienia się z tym, „obcym” dla nas pożywieniem. Artykuł jest przeglądem literatury światowej.
Aim of this study was to present the subject matter, new for Europe, but known for centuries for human food, which are edible insects. The paper presents the concept of „entomophagy”, the history and occurrence of entomophagy in the world and the reasons for the consumption of insects. In view of the growing global population and increasing consumption of animal meat, it may be that edible insects are one good way to survive. It may well be that edible insects is one of the ways of survival. Insects are a natural source of protein, minerals, vitamins, fiber and fat for the many people in the world. By inhabitants of many parts of the world they are viewed as a delicacy, while for Europe, unacceptable, revolting. Going back to the beginnings of civilization, insects were among the components of the Paleolithic diet and only agriculture and the domestication of animals helped to change the menu. Insects appear on the European market, in shops and restaurants. A wide range of literature, including cookbooks give you the opportunity to become acquainted with the „foreign” food for us. The article is a review of the world literature.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00