Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmienność cech metrycznych u wszołów (Mallophaga) z bażanta (Phasianus colchicus L.)

Tytuł:
Zmienność cech metrycznych u wszołów (Mallophaga) z bażanta (Phasianus colchicus L.)
The variability of metric characters in the biting lice (Mallophaga) from the pheasants (Phasianus colchicus L.)
Autorzy:
Modrzejewska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2152540.pdf
Data publikacji:
1989
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
parazytologia
pasozyty zwierzat
wszoly
Mallophaga
cechy metryczne
zmiennosc cech
zywiciele
bazant
Phasianus colchicus
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 1989, 35, 4; 323-336
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The variability of metric characters of 7 examined species to the biting lice, typical for the pheasants, totalled 2-6% for imagines. In some species the coefficients of variability for the measurements of thorax and abdomen reached value of 10%. As a rule, the head dimensions as well as the total lenght of three species had the lowest (to 3%) variability. The nymphs were characterized by the higher coefficients of variability of all examined characters, though also the lowest (3-8%) values were noted for the head dimensions whereas the highest (to 19%) ones for abdomen width. Such high values are probably associated with extending of the abdomen which is slightly sclerotized in the nymphs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies