Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Altywność trypsyny i alfa-amylazy w trzustce świnek morskich. I. Wpływ wielkości dawki zarażeniowej i czasu trwania inwazji Ascaris suum Goeze, 1782

Tytuł:
Altywność trypsyny i alfa-amylazy w trzustce świnek morskich. I. Wpływ wielkości dawki zarażeniowej i czasu trwania inwazji Ascaris suum Goeze, 1782
The activity of trypsin and alpha-amylase in pancreas of guinea pigs. I. The influence of invasive dose and duration of Ascaris suum Goeze, 1782 invasion
Autorzy:
Żółtowska, K.
Dziekońska-Rynko, J.
Jabłonowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2152458.pdf
Data publikacji:
1989
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
zwierzeta doswiadczalne
swinki morskie
pasozyty
Ascaris suum
inwazja pasozytnicza
czas trwania
inwazja eksperymentalna
wielkosc dawki
trzustka
enzymy
trypsyna
alfa-amylazy
aktywnosc enzymatyczna
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 1989, 35, 6; 565-570
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies were carried out on guinea pig males weighting about 280 g. The animals were infected with 5000 or 20000 invasive eggs of Ascaris suum. On the 3-rd, 7-th, 10-th and 14-th day of invasion the animals were dissected. Lungs were weighted, and the number of Ascaris larvaes was estimated using Baermann method. The activity of alpha-amylase (Fennel's method) and trypsin (Anson's method) were examined in pancreas homogenate. The infection of guinea pigs with A. suum larvaes resulted in a decrease of amylase and trypsin activity in parcreas. The activities were the lowest at the 3-rd day of invasion for amylase and at the 7-th day for trypsin. The results obtained for the animals infected 5 or 20000 invasie eggs A. suum did not differ statically.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies