Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywność alfa-amylazy w surowicy i niektórych narządach świnek morskich podczas askarydozy larwalnej

Tytuł:
Aktywność alfa-amylazy w surowicy i niektórych narządach świnek morskich podczas askarydozy larwalnej
The activity of alpha-amylase in serum and some organs of guinea pigs with larval ascaridosis
Autorzy:
Żółtowska, K.
Jabłonowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2152457.pdf
Data publikacji:
1989
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
inwazja pasozytnicza
Ascaris suum
larwy inwazyjne
choroby pasozytnicze
glistnica
surowica krwi
narzady wewnetrzne
trzustka
pluca
watroba
sledziona
nerki
enzymy amylolityczne
alfa-amylazy
aktywnosc amylolityczna
swinki morskie
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 1989, 35, 6; 559-563
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies were carried out on 40 guinea pig males weighting about 230 g. The experimental animals were infected with 7000 invasive eggs of Ascaris suum. On the 3-rd, 7-th and 10-th day after infection the activity of alpha-amylase was estimated according to Caraway's method in serum, liver, pancreas, lungs, kidneys and spleen. The infection of guinea pigs results in increased activity of enzyme in serum and spleen, and decreased in pancreas, liver, kidneys and lungs. On the 3-rd day after infection the changes in amylase activity were the most intense.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies