Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywność trypsyny i alfa-amylazy w trzustce świnek morskich. III. Wpływ homogenatów z inwazyjnych jaj Ascaris suum oraz mieszaniny kwasów organicznych C2-C6 na aktywność enzymów w wyciągach z trzustki

Tytuł:
Aktywność trypsyny i alfa-amylazy w trzustce świnek morskich. III. Wpływ homogenatów z inwazyjnych jaj Ascaris suum oraz mieszaniny kwasów organicznych C2-C6 na aktywność enzymów w wyciągach z trzustki
The activity of trypsin and alpha-amylase in pancreas of guinea pigs. III. The influence of homogenized invasive eggs of Ascaris suum, and the mixture of organic acids C2-C6 on the activity of enzymes from pancreas extracts
Autorzy:
Żółtowska, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2152393.pdf
Data publikacji:
1990
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
swinki morskie
trzustka
wyciagi enzymatyczne
enzymy trzustkowe
trypsyna
alfa-amylazy
aktywnosc enzymatyczna
zmiany aktywnosci
pasozyty zwierzat
glista swinska
Ascaris suum
jaja inwazyjne
homogenaty
kwasy organiczne
mieszaniny kwasow organicznych
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 1990, 36, 1-3; 9-14
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies were carried out on pancreas extracts from guinea pigs free of parasite invasion. The activity of trypsin was determined according to the method of Anson, and amylase of Fennel method. The measurements of activity were done at the presence of homogenized invasive eggs of Ascaris suum, and the mixture of volatile organic acids C₂-C₆ (at concentrations of 30.3 and 0.3 mM/l). In samples with homogenized invasive eggs of A. suum the amylase activity remained unchanged while the activity of trypsin was considerably higher (p < 0,01). The introduction of the organic acids at conc. 30 mM/l into the samples was the reason of lower amylase activity. No influence of these acids on trypsin activity in pancreas extracts was observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies