Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ intensywności inwazji włośni Trichinella na proces fagocytozy Candida albicans przez makrofagi myszy

Tytuł:
Wpływ intensywności inwazji włośni Trichinella na proces fagocytozy Candida albicans przez makrofagi myszy
Autorzy:
Szkudliński, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2148138.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
Candida albicans
patogeny grzybowe
makrofagi
intensywnosc inwazji
zwierzeta doswiadczalne
parazytologia
myszy
fagocytoza
Trichinella
wlosien
pasozyty
inwazja pasozytnicza
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 2001, 47, 4; 661-666
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Experiments were carried out on male Balb/c mice, weighing 20 g. The Candida cells (Candida albicans L 45) were killed by heat-treatment and obsonized with mouse serum. Macrophages were obtained from the peritoneal cavity. Phagocytosis was executed by incubation 0,2 ml of suspension of macrophages with 0,2 ml of Candida suspension. Microscopic slides with cell smear were preparated. The phagocytic index and the percentage of phagocytizing macrophages were calculeted. It was found that infection with Trichinella spiralis or Trichinella pseudospiralis caused a significant reduction in the phagocytic capacity and the percentage of phagocytizing macrophages. This reduction depended on the intensity of invasion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies