Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porównanie własności alfa-amylazy z larw trzeciego i czwartego stadium Anisakis simplex

Tytuł:
Porównanie własności alfa-amylazy z larw trzeciego i czwartego stadium Anisakis simplex
THE COMPARISON OF PROPERTIES OF 0-AMYLASE FROM THE THIRD AND FOURTH STAGE OF ANISAKIS SIMPLEX LARVAE
Autorzy:
Łopieńska, E.
Żółtowska, K.
Rokicki, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2147938.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
badania porownawcze
Anisakis simplex
aktywnosc enzymatyczna
alfa-amylazy
parazytologia
pasozyty
stadia rozwojowe
larwy
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 2001, 47, 3; 323-327
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
α-Amylase is present in the third (L3) and in the fourth-stage (L4) of larvae from Anisakis simplex. The enzymes from both sources differ in same of their properties. Α-Amylase from L3 showed a maximum at pH 7,8, enzyme from L4 stage at pH 6,5. The α-amylase from L3 was mainly lysosomal enzyme. The enzyme from L4 was located in the microsomal fraction. The L3 α-amylase showed the inhibition by EDT A and by -SH reagent iodoacetic acid. These agents did not change the activity of L4 enzyme. Bath izoenzymes were unaffected by calcium and magnesium ions. Generally the α-amylase from L4 stage had higher activity (3,71 u/mg) than L3 one (2,29 u/mg).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies