Effect of sawn zone on the quality of lumber in the evaluation of selected pine wood defects. In the course of research on the sawn pine raw material with defined distribution of the defects, a variable level of change in the presence of knots was assessed. Initially, the experimental material was classified in terms of the general-purpose timber, and then the strength classes of wood for structural applications were assigned. The proportion of sound knots increased in case of wood obtained from the middle and top zones. In the case of buttend logs, an increase in the share of the rotten knots having an average diameter of 2-4 cm was observed. The intensity of the defect’s occurrence corresponded with the zone of origin along the large-sized roundwood length.
Wpływ strefy przetarcia na jakość tarcicy w ocenie wybranych wad drewna sosnowego. W trakcie badań na surowcu tartacznym sosnowym o określonym rozkładzie wad oceniono zmienny poziom występowania sęków. Początkowo materiał doświadczalny sklasyfikowano w kategoriach tarcicy ogólnego przeznaczenia, a następnie przypisano klasy wytrzymałościowe drewna do zastosowań konstrukcyjnych. Udział sęków zdrowych wzrósł w przypadku drewna pozyskanego ze strefy środkowej i górnej. W przypadku kłód odziomkowych zaobserwowano wzrost udziału sęków zepsutych o średniej średnicy 2-4 cm. Intensywność występowania wady tarcicy odpowiadała lokalizacji strefy jej pochodzenia na długości wielkowymiarowej drewna okrągłego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00