Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Seasonal biodiversity of pathogenic fungi in farming air area. Case study

Tytuł:
Seasonal biodiversity of pathogenic fungi in farming air area. Case study
Sezonowa bioróżnorodność patogennych grzybów w otoczeniu ferm. Studium przypadku
Autorzy:
Plewa, K.
Lonc, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2143343.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
seasonal biodiversity
biodiversity
fungi
pathogenic fungi
farming air area
airborne fungi
bioaerosol
air pollutant
biological pollutant
poultry production
intensive production
Źródło:
Wiadomości Parazytologiczne; 2011, 57, 2; 117-122
0043-5163
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Poultry production proved to be a significant source of bioaerosols. The exposure to high concentration of microorganisms in the air can cause primarily irritations, infections, allergies, and toxic effects. The aim of the present study was to investigate the seasonal biodiversity of airborne fungi in the poultry house, in the surrounding area, as well as to estimate health risk. Seasonal investigations were conducted in the spring, summer, autumn and winter 2010 in the poultry house located near Wrocław in Lower Silesia (Poland). The air samples were collected with the use of a Merck MAS-100 onto nutrient Sabouraud agar and were incubated for 5 days at 26°C. Subsequently the colonyforming units (CFU) were determined. The identification of the isolated fungi was made in accordance with the standard procedures. In the summer and autumn when the weather conditions are most friendly for the spread and the development of numerous microorganisms, fungi were more abundant in the surrounding area than in early spring and winter, when both humidity and temperature were lower. The total of 26 species were analysed (10 in the poultry house and 17 in the surrounding areas). Among 12 fungal genera: Aspergillus, Penicilium, Alternaria, Exophiala, Mycelia sterilla, Fusarium, Cladosporium, Scopulariopsis, Chaetomium, Acremonium, Candida and Rhodotorula nearly everything occurred to be the potential respiratory allergens.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies