Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Seasonality study of extracts from leaves of Thuja occidentalis L.

Tytuł:
Seasonality study of extracts from leaves of Thuja occidentalis L.
Autorzy:
Chajduk, M.
Gołębiowski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2142057.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czasopisma i Monografie PAN
Tematy:
extract
GC-MS
Thuja occidentalis
volatile compounds
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2022, 64, 1; 7-14
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The market value of essential oils is steadily increasing every year. They are mainly used as aromas and preservatives in food and cosmetics industries. The content and yield of the obtained extracts change across the seasons of the year. The knowledge of these differences is important for essential oils industry to gain the best quality and quantity of products. In this study Thuja occidentalis L. (Eng. northern white cedar) extract was obtained from leaves by maceration in dichloromethane. Plant material was collected during each season of the year and the finished products were thoroughly examined through GC-MS analysis. The seasonal variations of volatile compound composition showed that the most adequate period to obtain T. occidentalis extract on an industrial scale is spring. This is due to the best efficiency (almost 10%) and the highest content of monoterpenes (67%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies