Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oszacowanie metodami EPR, TL i PPSL odpowiedzi próbek przy wykrywaniu potencjalnego napromieniowania żywności

Tytuł:
Oszacowanie metodami EPR, TL i PPSL odpowiedzi próbek przy wykrywaniu potencjalnego napromieniowania żywności
Evaluation of detection of potential radiation treatment of foodstuff samples using EPR, TL and PPSL methods
Autorzy:
Guzik, G. P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/214127.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Tematy:
porównania międzylaboratoryjne
EPR
TL
PSL
intercomparative studies
Źródło:
Postępy Techniki Jądrowej; 2015, 4; 13-16
0551-6846
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
VI międzynarodowe porównanie wiarygodności trzech najważniejszych metod analitycznych stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności zorganizowano w 2015 r. pod auspicjami Ministerstwa Zdrowia i Hiszpańskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) oraz Krajowego Centrum Żywności (CNA). W badaniu zatytułowanym „Międzynarodowe badanie porównawcze metodami Tl, PSL i EPR, 6 runda” brało udział dziewiętnaście specjalistycznych laboratoriów z kilku krajów europejskich. CNA jest doświadczonym laboratorium, posiadającym akredytację do wykrywania napromieniowanej żywności metodami thermoluminescencji (TL), fotostymulowanej luminescencji (PSL) i spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR). Większość laboratoriów uczestniczących w porównaniu międzylaboratoryjnym posiada również taką akredytację. Asortyment produktów spożywczych dostępnych na rynku jest coraz szerszy, jednak nie wszystkie z nich są testowane pod kątem ich potencjalnego napromieniowania. Jest to istotny argument przemawiający za udziałem wszystkich laboratoriów w porównaniach międzylaboratoryjnych, takich jak obecnie przeprowadzane.

Under the auspices of the Ministry of Health and the Spanish Agency for Food Safety and Nutrition (AESAN) the National Food Centre (CNA) in 2015 has organised the 6th international exercise for testing the reliability of three most important analytical methods used for the detection of irradiated food. The study named ”Intercomparative exercise for quality assurance on Tl, PSL and EPR Irradiated food detection methods, 6 th Round” assembled nineteen specialized laboratories from several European countries. The organizing institution CNA possess accreditation for the detection of irradiated food and is experienced in thermoluminescence (TL), photostimulated luminescence (PSL) and electron paramagnetic resonance spectroscopy (EPR). It is also the case with most of participating laboratories. Presently the spectrum of food products found in the market is significantly extended and many of this products were not tested or validated whether their radiation treatment is detectable. This is a strong argument for the need of the organization of intercomparative studies as the present one.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies