Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Problem śmiertelności w wodzie a cechy ratownika i osoby tonącej

Tytuł:
Problem śmiertelności w wodzie a cechy ratownika i osoby tonącej
The Problem of Mortality in Water and the Features of a Lifeguard and the Drowning Person
Autorzy:
Michniewicz, Iwona
Michniewicz, Romuald
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2141143.pdf
Data publikacji:
2019-12-23
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe Dolnośląskiej Szkoły Wyższej
Źródło:
Rocznik Bezpieczeństwa Międzynarodowego; 2011, 5; 284-292
1896-8848
2450-3436
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł wskazuje na ścisły związek pomiędzy skalą śmiertelności w wodze a cechami, jakimi charakteryzuje się współczesny ratownik. Zdaniem Autorów problem śmiertelności w wodzie należy postrzegać głównie właśnie poprzez pryzmat cech ratownika. Wskazują oni na ich zmianę, podkreślając nie jego umiejętności atletyczne i pływackie, ale umiejętności stricte ratownicze oraz predyspozycje psychiczne.

The article indicates a close relationship between the death rate in water and the characteristic features of a modern lifeguard. In writers’ opinion the problem of mortality in water should be perceived precisely from the angle of a lifeguard’s features. They indicate their change emphasising not his athletic and swimming skills, but solely his rescuing abiltities and psychological predisposition.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies