Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

MECHANICZNIE ODDZIELONE MIĘSO (MOM) Z PRODUKTÓW UBOCZNYCH Z KARPI I MOŻLIWOŚCI JEGO WYKORZYSTANIA NA CELE ŻYWNOŚCIOWE

Tytuł:
MECHANICZNIE ODDZIELONE MIĘSO (MOM) Z PRODUKTÓW UBOCZNYCH Z KARPI I MOŻLIWOŚCI JEGO WYKORZYSTANIA NA CELE ŻYWNOŚCIOWE
Autorzy:
Pawlikowski, Bogusław
Dowgiałło, Andrzej
Kozieł, Kamila
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/chapters/2138879.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
ryby
karp
MOM
produkty mechanicznie oddzielone
mięso ryb
ości
skóra ryb
Morski Instytut Rybacki-PIB
Źródło:
Wykorzystanie nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi w gospodarstwach akwakultury oraz zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik.; 37-45
9788361650287
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do produktów rybołówstwa mechanicznie oddzielonych (MOM) zaliczane są produkty o zmienionej wewnętrznej strukturze tkanki mięśniowej, które uzyskiwane są z ryb patroszonych, a także z kręgosłupów po filetowaniu ryb, poprzez mechaniczne oddzielenie mięsa od części kostnych, ości i skóry [Rozp. (WE) nr 853/2004]. Z badań przeprowadzonych w MIR-PIB wynika, że najkorzystniejszą metodą odzysku mięsa z kręgosłupów po filetowaniu lub płatowaniu karpi jest mechaniczna separacja za pomocą separatorów bębnowych. MOM otrzymywane jest w wyniku mechanicznego oddzielenia tkanki mięsnej od kości, ości i skóry za pomocą separatorów. Zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną podczas operacji oddzielania mięsa należy zapewnić utrzymywanie temperatury bliskiej temperaturze topnienia lodu, a stosowane urządzenia regularnie, w odstępach co 2 godziny dokładnie czyścić i myć . Produkcję MOM można uważać za najbardziej racjonalny i nowoczesny sposób wykorzystania produktów ubocznych po filetowaniu lub płatowaniu ryb. Mechaniczna separacja zapewnia wysoką wydajność odzysku jadalnego mięsa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies