Sprawcami są organizmy grzybopodobne z rodzaju Pythium i typu Oomycota. Znaczenie tej choroby
wzrasta w związku z obserwowanymi zmianami klimatu (długotrwałe susze, gwałtowne deszcze oraz
wyższe temperatury powietrza). Choroba występuje tylko na bulwach ziemniaka, a jej rozwojowi
sprzyjają nie tylko warunki atmosferyczne, ale także wszelkiego rodzaju uszkodzenia skórki bulw, do
których dochodzi najczęściej na skutek błędów popełnianych podczas zbioru oraz przygotowywania
bulw do przechowywania. Objawy choroby są często mylnie rozpoznawane jako mokra zgnilizna bulw
powodowana przez sprawców bakteryjnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00