Jedną z głównych przyczyn strat plonów roślin uprawnych takich jak ziemniak są organizmy patogen-
ne. Niejednokrotnie kluczowym elementem, pozwalającym uniknąć lub zredukować te straty, jest ich
szybka detekcja. W tym celu stosowane są molekularne, serologiczne, mikrobiologiczne oraz miesza-
ne metody diagnostyczne. Ze względu na liczne zalety coraz bardziej interesującą alternatywę dla
dotychczas stosowanych metod stanowią biosensory. W pracy przedstawiono budowę oraz klasyfika-
cję biosensorów, ich szeroki zakres zastosowań, a także przykładowe wykorzystanie w detekcji pato-
genów roślinnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00