Scharakteryzowano proces przechowywania ziemniaków z uwzględnieniem określonych parametrów
mikroklimatycznych w przechowalni. Omówiono poszczególne etapy przechowywania (osuszanie,
dojrzewanie, schładzanie, długotrwałe przechowywanie i przygotowanie do sprzedaży) oraz określono
ich wpływ na straty ilościowe i jakościowe bulw ziemniaka (ograniczenie kiełkowania, transpiracji, od-
dychania, zahamowanie rozwoju chorób, ograniczenie wzrostu niekorzystnych substancji). Określono
również zmiany zawartości węglowodanów, witaminy C, związków fenolowych, glikoalkaloidów,
związków azotowych, aktywności niektórych enzymów w okresie długotrwałego przechowywania.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00