Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skuteczność zwalczania chwastów w ziemniaku za pomocą wybranych herbicydów przedwschodowych

Tytuł:
Skuteczność zwalczania chwastów w ziemniaku za pomocą wybranych herbicydów przedwschodowych
Efficacy of controlling weed in potato with selected pre-emergence herbicides
Autorzy:
Urbanowicz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2135432.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
ziemniaki
zachwaszczenie
zwalczanie chwastow
herbicydy przedwschodowe
skutecznosc
Źródło:
Ziemniak Polski; 2021, 31, 1; 24-34
1425-4263
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W badaniach polowych oceniano biologiczną skuteczność zwalczania chwastów za pomocą herbicy- dów zawierających jedną substancję czynną do aplikacji w terminie przed wschodami ziemniaka: Bandur 600 SC, Boxer 800 EC, Command 480 EC, Proman 500 SC, Racer 250 EC, Sencor Liquid 600 SC i Stomp 400 SC w zalecanych dawkach. Wszystkie testowane herbicydy wykazały wysoką skuteczność zwalczania dominujących gatunków chwastów, a najwyższą skutecznością wyróżniły się Racer 250 EC i Sencor Liquid 600 SC. Uzyskany plon bulw różnił się istotnie w porównaniu z obiek- tem kontrolnym oraz kombinacją z zastosowaniem herbicydu Command 480 EC. Nie stwierdzono negatywnego wpływu aplikowanych herbicydów w postaci zdrobnienia bulw.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies