Choroby skórki bulw mają ogromne znaczenie dla jakości sadzeniaków w nasiennictwie oraz produk-
tów wytwarzanych przez przemysł spożywczy. Uszkodzenia skórki powodowane przez sprawców
chorób wpływają na jakość sadzeniaków w ocenie cech zewnętrznych oraz frytek i chipsów, a także
obniżają wartość wizualną bulw mytych sprzedawanych w małych przezroczystych opakowaniach.
Rosnące spożycie tego rodzaju przetworzonych bulw i bulw mytych sprawiają, że choroby skórki mają
znaczenie ekonomiczne i poszukiwane są sposoby ich skutecznego ograniczania. Zabiegi agrotech-
niczne nie są w stanie zabezpieczyć bulw przed szkodliwością tych chorób. Dlatego ważne jest sto-
sowanie chemicznej ochrony poprzez zaprawianie bulw wiosną przed sadzeniem i w trakcie sadzenia
oraz jesienią po zbiorze. Na skuteczność tego rodzaju zabiegu wpływa wiele czynników, wśród któ-
rych ważna jest technika zabiegu, dawka oraz termin jego zastosowania
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00